Ne bih da se ovaj blog pretvori u razmenu recepata za razne đakonije koje život znače. Postoje i bolji blogovi od ovog koji nudi čak i slike, ali Vam ovo jelo toplo preporučujem. Posebno zbog toga što je moja najbolja prijateljica spremala večeru za društvo. Jednostavno ga morate probati.
Da bi se razlikovalo po uputstvima za pripremu od ostalih recepata, izmenila sam pojedine delove što će nekima verujem smetati ali se nadam da im neće praviti zdravstvene probleme.
Jelo se zove:
Skandal na stolu
Potrebno Vam je:
– veće belo meso (pileće ili ćureće u zavisnosti od toga kako se osećate)
– soja sos
– malo sitno seckanog belog luka
– 4 do 5 koluta ananasa (kada je sezona može i crvena paprika)
– praziluk
– šaka badema
– 2 kašičice meda
– 2 dl vode
– malo brašna
– malo vegete ili soli
– ½ kašičice đumbira
– ulje
Pretpripremne radnje ili predigra je sledeća:
Belo meso mekano i klizavo pod rukama dobro stisnite i iseckajte na kockice ili rezance. Izbor je na Vama prema tome koji oblik više volite da osetite u ustima. Zatim ga pospite tamnim soja sosom tek toliko da zadrži mističnost, a ne da se davi u njoj i pustite da se opija njime pola sata do sat. Za to vreme Vi se možete opijati laganim belim vinom koje Vas uvodi u sledeći deo pripreme.
Dalje možete seckati beli luk a zatim i ananas ali njega sečete na kockice.
Odaberite nečiju lepu šaku da Vam izmeri količinu badema po mogućnosti da ostane tu do kraja večeri sa ostatkom svoga tela. U predigri, pardon, pripremi biće Vam potrebna više puta ali kasnije će se stvoriti potreba za još nekim delovima... kao na primer da opere sudove posle svega...
Umalo zaboravih na bademe. Dakle, kada Vam je on ili ona odredila količinu badema prema svojoj veličini šake uronite ih u vrelu vodu i ostavite da odstoje i ležerno otpuste svoju košuljicu to jest, kožicu koju ćete kasnije brže i lakše svući.
Otpijte gutljaj vina pa nastavite.
U jednu posebnu činiju sipajte 2 dl vode a u njoj razmutite dve kašičice meda, jednu veliku kašiku soja sosa i jednu kašiku brašna sa malo vegete ili soli. Tom prilikom pazite ako Vam slučajno ili namerno med kapne na dekolte, morate pri sebi imati njegovu ili njenu šaku i nežnim pokretom prsta ukloniti med. Postoji i efikasnija metoda kojom možete ukloniti med sa dekoltea ali to ću ostaviti Vama na razmišljanje... možda tu drugu varijantu ostavimo za posle večere s obzirom da će nam ostati meda u teglici...
Otpijte još jedan gutljaj vina jer je ovo bio vreliji deo pripreme.
Neka Vam njegova snažna ili njena nežna ruka sada doda šerpu u kojoj ćete pripremati jelo. Sipajte ulje i ubacite ravnu kašiku brašna i propržite tek toliko da se postidi to jest, porumeni. Dodajte u to sada već opijeno belo meso pa ga propržite malo dok ne pusti svoje slatke sokove. Kada se to desi izbacite ga na kratko u drugu posudu i obećajte mu da ćete ga uskoro vratiti u igru. U ostatak slatkastog soka, iz kog ste izbacili meso ubacite kašičicu sitno seckanog belog luka i jednu kašičicu đumbira a zatim dodajte komadiće ananasa. Pržite sve to dok ne dobije zlatnožutu boju ćilibara, zatim vratite meso nazad u šerpu.
Prelijte ga tečnošću razmućenog meda, soje sosa i brašna i dinstajte dok ne ispari a ostatak se pretvori u fini sos. Ubacite u to gole bademe da i oni malo porumene od uzbuđenja i kada je sve gotovo, jelo pospite suptilno iseckanim kolutićima čvrstog praziluka. On će se opustiti na usijanoj atmosferi večeri ali ne previše.
Servirajte toplo jer nećete moći da izdržite tu neizvesnost koja Vas cele večeri zavodi i mami. Budite sigurni da će jelo biti ukusno jer ste u njega dali celog sebe, a glavni začin je iskra u njegovom ili njenom oku.
Vino pijuckajte lagano da Vam podstiče arome i ukuse sastojaka cele večeri.
Šta još da Vam kažem osim – Prijatno!
Za ostalo ćete se već snaći i sami.
Pustite mašti na volju i uživajte!
02/03/2011, 13:09
Recept ti je odličan. Za 5+.
Svako dobro i veliki pozdrav!
04/03/2011, 09:37
Nedostaju orasi da bude "vatromet u grudima" :)