Završen je 55. po redu sajam knjiga u Beogradu. Jedan od najposećenijih... tako bar kažu mediji ili bar oni koji se bave statistikom.

Poseta u brojkama:

Ove godine prodato je oko 125.000 ulaznica, a izdato 4.000 pozivnica i 4.300 propusnica. Bibliotekarima je izdato oko 3000 propusnica, a ovogodišnji Sajam knjiga pratilo je 982 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera domaćih i stranih medija. Na 55. međunarodnom sajmu knjiga radilo je preko 3000 ljudi.

Prodato je 2.000 manje ulaznica u odnosu na 2009. godinu, 718 propusnica više je izdato bibliotekarima, 74 novinara više je pratilo sajam, a broj zaposlenih je bio isti. Što će reći, ili ljudi manje čitaju ili je kriza učinila da se mnogi prošvercuju i ušunjaju na sajam ili jednostavno preskoče ovogodišnju manifestaciju.

Ogromna je razlika u odnosu na 2008. godinu gde je 135.000 ulaznica sam pokazatelj kako nam je standard života opao! Neću ići dalje u prošlost i zamarati Vas brojkama.

Moto je bio „pamet u glavu“! Zar ovo niste čuli hiljadu puta od Vaše majke ili nekog starijeg koji Vam je delio životne savete? No, pozadina ove rečenice ima drugačiju poruku! Pitala bih Vas, kada ste u poslednje vreme držali knjigu u rukama osim „miša“ kojim upravljate stranicama virtuelnih svetova?

I ove godine kao i prethodne izdvojile su se izdavačke kuće kao što je Laguna koja ima rekordan broj izdanja a po oceni novinara izglasan je za najboljeb izdavača.

Žiri je rekao da je to ipak izdavačka kuća CLIO poznata i priznata po objavljivanju knjiga koje ne služe lakoj zabavi, nego prvenstveno edukaciji čitalaca. To je lektira koju biramo sami, navedeno je u obrazloženju žirija.

Geopoetika je pokazala izuzetan smisao za istraživanje novih puteva izdavaštva pokretanjem Edicije Ekopoetika, koja se bavi temom ekologije!

Za naše najmlađe, najbolja Dečija knjiga u 2010. godini, prema mišljenju žirija, je Prognana bića-srpska mitologija, izdavačke kuće Orfelin iz Novog Sada. Autor Milenko Bodirogić, sa grupom novosadskih likovnih umetnika, vodi čitaoca u svet čudesnih bića kojih su se plašile naše bake i učinio da ih deca zavole.

Specijalno priznanje izdavačkoj kući Prometej iz Novog Sada, za Pravopisni rečnik srpskog jezika sa pravopisno-gramatičkim savetima, Milana Šipke. Ovo kapitalno delo je prvi i potpuni standardni i normativni pravopisni priručnik kod nas. – Bilo je vreme da ga izdaju! Ovo je najtraženija knjiga na sajmu proteklih godina.

I na kraju Domaćin sajma ove godine je bila Švedska! Pored fantastično uređenog štanda, u Ikea stilu, organizovan je veliki broj aktivnosti za decu – radionica i susreta sa švedskim piscima i ilustratorima. Namera im je da, zajedno sa različitim lokalnim partnerima u Beogradu, skrenu pažnju na važnost dečjih prava na kulturu, kaže Helen Laršon, ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu.

Favoriti su i dalje klasične priče Astrid Lindgren autorke čuvene Pipi Duge Čarape, čije sam knjige kupila mojim devojčicama.

Učestvovali su sledeći autori: Maria Sveland, Gelert Tamas, Lina Ekdal, Stiv Sem-Sandberg ("Čarobna knjiga"), Helena Henšen ("Zavet"), Ulf Peter Halberg ("Adresa"), Karl Juan Valgren ("Beobook"), kao i Ula Larsmo (pisac i predstavnik švedskog PEN-a) i Ulrika Knutson (predsednica Udruženja publicista). "Pisci koji su bili gosti na Sajmu knjiga su vrhunski autori različitih stilova i stavova. Veliko je zadovoljstvo da promovišemo pisce koji su prevedeni na srpski, ali i da upoznamo javnost sa onima koji do sada nisu pronašli izdavača u Srbiji", kaže Helen Sigeland, predstavnica Saveta za kulturu Švedske.

Pokazalo se da je sajam knjiga i porodična manifestacija gde nas ne čudi veliki broj roditelja sa sitnom decom u kolicima. Neke navike treba sticati u ranom uzrastu!

I tako... obogatismo kućnu biblioteku i ubacismo malo „pameti u glavu“.

A šta ste vi radili ovog vikenda? ;)